Friends

Thursday, May 7

Review Botol Susu

Assalamualaikum.

Jangan salah faham ye, alhamdulillah until today aku bagi salman fully breastmilk. Cumanya aku prefer bagi pakai botol untuk situasi situasi tertentu.

Situasi 1.
Since salman still tengah belajar latch teat, pastu kalau lambat dapat nanti dia akan menyebal kaw kaw punya, so untuk kesejahteraan sejagat sebelah malam memang akan ku pump sesiap susu buat spare. Biasa dia akan bangun around pukul 1, 3 dan 5 pagi, aku biasa tidur after jam 1, jadinya jam 2 tu aku dah pam sesiap susu tu tahan sampai jam 5. Gitu.

Situasi 2.
Salman just terror latch teat sebelah kiri je, sebelah kanan kena practice lebih sikit. Bukan salman je kena practice, mama nya pun kekok sebenonye pegang salman sebelah kanan. Hikhik. Kekdahnya mama asyik la bagi sebelah kiri kat salman. So yang belah kanan untuk elak bengkak susu aku pump. Dah bila pump cerita dia memang kena bagi pakai botol lah khenz.

Situasi 3.
Bila part nak buat hal sendiri macam nak gi mandi ke hape ke kan,, tau tau lah kan orang tengah pantang ni nak gerak pun kepit kepit giteww. Untuk elak aku panic dan semua yang lain pun panic bila part salman menyebal nak susu, aku pump je sesiap. Dapat lah ketenangan sikit nak spend time urus diri sendiri. Hihi

Situasi 4.
Kena ajar gak salman minum botol sebab july nanti aku nak praktikal. Kena tinggal nanti buat nya dia tak nak botol,, acanorrr.

Haa itu je lah kot situasi nya. Perlu yer ada breastpump dan botol susu kalau korang bercita cita nak fully breastfeed walaupun korang dalam pantang or housewife sekalipun sebabnya in case kalau ada emergency yang perlu korang tinggal anak, dapat tinggal sekali stock susu. Pastu in case susu tetiba kurang ke ape korang boleh buat power pumping. Gitchuu.

Macam aku, dari time pegnen lagi aku dah beli sesiap botol susu dengan breastpump. Breastpump, next entry aku roger ye. Bab botol memang awal awal lagi dah aim nak beli brand Tommee Tippee sebab comel nau nau. Pastu anti colic. Pastu teat dia mimic breast mom pulak. Pastu kebetulan ada promo botol 9oz tu rm20 je ke brapa tah tak ingat, tapi memang ada promo la time tu. Terus grab.

Bila try kat salman memang dia boleh je isap, tapi kami yang tengok ni rasa kesian, takut dia penat sebab botol tu bila tonggeng kan dia susu menitik nitik terus. Pastu susu keluar laju giler walaupun guna teat flow yang paling slow dah. Ada gak try beli teat yang jenis 'X' tu, but still rasa cam laju tak best.

Terus decide nak kasi tukar botol jenis lain. Nasib tak membeli banyak botol Tommee Tippee haritu, ada gak niat nak membeli Starter set yang siap botol bebanyak dalam tu time pegnen haritu, nasib tak jadi,, kalau takkkk bazir sajork.

Google jadi rujukan dalam misi mencari botol lain. Antara kriteria yang mesti ada of course teat mimic breast, teat lembut dan anti colic. Hasil google, ada dua botol yang jadi pilihan -mimijumi dengan comotomo. Mimijumi boleh tahan design dia, memang duk ngusyar since pregnen lagi. Yang comotomo pulak design memang bukan taste aku, pun sejak dari pregnen lagi. Hihi.

Malam tu suruh husband gi kedai bandingkan antara dua botol ni yang mana teat lagi lembut mandangkan dedua pun anti colic dan teat mimic breast. Nak membeli dua dua rasa cam takut bazir lak mandangkan dedua pun bukan nya murah dik non. Mau pat lima nam puloh sebotol T___T

Then husband decide amik comotomo sebab teat dia lagi lembut. Sebabkan botol tu ada colour hijow dengan pink jer,, aku decide amik pink lah lawo sikit walaupon anak aku laki khonnn.. takpe ape laki pakai pink ;P


Alhamdulillah salman selesa dengan comotomo ni. Kami pun selesa gak menengok kan nye sampai terbeli satu lagi botol pun beli botol yang sama colour pink jugek. Kira now salman ada dua botol comotomo pink. Gitchu.

So far yang best nya pasal botol ni of course teat dia yang lembut sangat sesuai untuk newborn baby macam salman ;) flow dia pun depend pada isapan baby. Kalau baby tak isap, kau tonggeng lah camne pun memang susu tak keluor. Memang baguss dan memang puas hati part ni.

Yang tak best nya body dia kan dibuat dari silicon, lembut siap boleh picit picit tauu. Tapi until now aku tak tau apa function dia buat body camtu, tak pernah la pulek aku picit time salman tengah menyusu, takut salah picit kang habis tesedak budak tu. Nauzubillah. Tak syok tau body silicon dia tu senang lekat habuk, bila part nak keringkan lap dengan tisu, akan lekat habuk habuk tisu tu kat botol. Tak syok. Tapi bisa diaturrrr,, kau takyah la lap pakai tisu. Sattle problem ;)

So buat masa sekarang aku masih puas hati la guna botol cap comotomo ni. Worth money sebab tengok salman pun happy je menyusu takde teruk teruk isap macam Tommee Toppee dulu tu. Dengan comotomo ni aku tengok kalau dia penat mengisap dia akan stop jap tapi still kemam teat rilek je ha. Then sambung balik isap.

Now tengah bekira kira nak beli botol yang besor sikit mandangkan bila ngepam susu sekarang ni kadang dapat lebih dari 5oz. Salman pun makin besor, makin banyak minum nya. Tak tau nak membeli botol apa lagi. Comotomo yang 9oz macam tak cunnn ahh. Aku duk bekenan dengan botol suavinex yang gojes gojes tu,, tapi teat dia bukan mimic breast pulerrr. Takut terus dia taknak isap kat breast kang. Adeh..