Friends

Thursday, January 22

Checklist Barang Berpantang

Assalamualaikum.

Kalau itu hari dah share pasal checklist barang barang baby, harini nak sambung dengan checklist barang barang mama baby pulak. Untuk korang yang nak tengok checklist bebarang baby aku haritu boleh click link kat bawah ni yer


Tapi suka aku nak ingatkan yang aku ni first time mom to be, so checklist yang aku buat ni aku refer checklist checklist yang berlambak kat google sana je. Tapi aku alter lah sikit, mana yang aku rasa macam aku tak perlu tu, aku tak ambik, yang perlu, aku tambah. Gitu la kekdahnyaaa.


VCO

Yang ini beli lah awal awal sebab dari sebelum bersalin lagi kita dah boleh guna amalkan buat perineum massage dan minum bila dah masuk third trimester untuk mudahkan bersalin dan kurangkan koyak kat bawah tu nanti. VCO ni pun nanti boleh buat sapu kat montot baby untuk elak nappy rash, dah takyah beli nappy rash cream dah, jimatt jimat. Huhu. Tak kisah pun korang beli jenama apa, tapi aku beli VCO Tanamera sebab banyak sangat review cakap bagus, lagipun haritu aku membeli sekali dengan soap Tanamera, alang alang beli soap, order sekali lah VCO dia boleh jimat postage. Tapi rasanya memana VCO pun sama je pun. Untuk VCO Tanamera ni harganya RM34 tak termasuk postage. Kalau korang cadang nak berpantang guna set Tanamera pun ada include sekali VCO ni, tapi aku tak beli set lah, aku try VCO dengan soap dia je.


Stretch Mark Lotion

Aku beli Palmer Organic Cocoa Butter Lotion, kat Watsons, Guardian boleh dapat lotion ni. Harga dah tak ingat sebab beli long long longggg time ago since belum ada baby bump pun lagi aku dah start sapu kat perut. Fungsi dia untuk elak stretch mark lah, preggy mom kan selalu akan muncul si stretchmark stretchmark yang menyakitkan mata nii. Tapi sayang sekali selama ni aku just sapu kat perut je,, so kat perut memang alhamdulillah kureng stretchmark nya tapi kat peha and kat montot sakan sangat stretchmark ni naik T.T Pengajarannya sapu je kat satu badan pun takpe, cegah tu kan lebih baik dari merawat. Gitew. Oh nak tambah sikit, aku jugak guna soap Tanamera, katanya dapat kurangkan tanda tanda hitam kat badan. So far aku pakai takde lagi nampak kurang hitam hitam tu, cuma kulit rasa lagi lembutt tu adalah. Wuwuwu~

Air Selusuh
Asalnya tak de dalam list pun, tapi ada acik haritu datang cukur rambut anak kakak aku, dia kasi sebotol besor air selusuh buat aku minum, alhamdulillah lah. Dari sekarang pun aku dah start minum sikit sikit sikit dah.

Sarung Kaki
Hahh benda wajib ni untuk ibu lepas bersalin. Fungsi nya untuk elak angin masuk badan melalui tapak kaki. Untuk stoken ni aku sedia dalam lima pasang, kesemuanya aku beli kat Daiso sebab cecomellll sangat stoken dia. Asalnya nak membeli sepasang dua je, tapi i cannot tahan meyhhh. Sekali masuk Daiso, beli sepasang, sekali masuk lagi beli lagi. Last last sekarang dah ada lima pasang dah. Huhu.

Nursing Bra

Aku beli dua je brand Autumnz, Itu pun aku tak reti nak memilih saiz, aku beli saiz asal macam sebelum bersalin alih alih kakak aku cakap nanti breast besor le lepas besalin. Pastu aku macam konfius sensorang nak pilih saiz, dan sampai sekarang pun masih lagi konfius. Huhuhu. Aku beli bra online kat ig ni https://instagram.com/babyandkidscollections

Breast Pad

Untuk serap susu meleleh leleh kat breast sampai basah baju. Camtu. Aku beli yang disposible punya brand Lacte ada 36 pieces kalau tak salah. Belasah jee selit beli sekali dah alang alang beli nursing bra kat ig tu, jimat postage.


Breast Pump

Pun beli kat ig yang sama jugak. Aku beli brand Lacte. tu pun yang single pump sebab aku confirm akan guna pump ni time praktikal empat bulan nanti jerr. Time lain insyaAllah baby 24jam dengan aku, boleh direct breastfeed. Gitu le angan nya. Huhu


Milk Storage Bag/ Bottle, Ice Pack & etc

Setakat sekarang aku cuma ada storage bag dengan storage bottle aje, itupun dapat free beli breast pump. Segala ice pack, cooler bag nanti time nak guna baru nak mencari sebab sampai bulan July nanti tak ke mana pun aku, 24jam dengan baby. So KIV dulu part ni.


Set Berpantang

Guna set pantang Shaklee sebab simple, tak perlu nak bancuh bancuh, berjamu bagai. Aku beli set berpantang trial 40hari RM100 kat https://www.facebook.com/pages/Vitamin-pilihanku/399126850220644 Dalam set ni ada Vitamin C, B-complex, Zinc complex dengan Vita-lea. Pastu aku beli ESP dengan Ostematrix kat vendor butik https://instagram.com/liesyaboutiquecafe


Mandian Herba
Yang ini biasa abah akan cari dedaun yang ada kat kawasan taman rumah aku ni jer. Kat mana dia cari pun ntah aku tak tau.


Pilis/Param/Minyak Urut

Beli minyak Herbanika Nona Roguy kat http://amira.com.my/ Best shopping sini sebab memurah dari kat kedai. Aku tanya kat kedai haritu RM68 kot, kat Amira ni dapat RM57.90 jer. Minyak ni aku beli sebab mudah sebabnya dia boleh jadi pilis, param, boleh titis kat pad untuk rawat luka kat bawah tu, boleh jugak jadi minyak urut, boleh sapu kat kaki sebelum pakai stoken and memacam lagi lahh. Haa kira all in one, takyah nak serabut serabut. Huhu

Bengkung

Beli bengkung Mak Bidan D'herbs terlajak larisss. Pun beli kat Amira dapat RM31. Kalau kat luar RM37 kot. Tak sure. Kenapa bengkung Mak Bidan?? Entah. Aku main belasah je membeli. Kahkah. Yang pasti aku nak bengkung dua tali sebab orang kata senang nak pakai sendiri nanti. Katanya lahhh senang, tak tau lah senang ke idok. Nanti kita try test.

Tungku
Pakai tungku besi mak sajork.

Nursing Cover
Asalnya tak nak beli lagi tapi mandangkan nanti nak pantang kat rumah mak, port pantang nya pulak biasanya kat ruang tamu je, pastu kadang weekend ipar duai balik, baiklah beli supaya senang nak menyusu. Aku beli kat https://instagram.com/bubsnmoms Sangat sangat sangat puas hati sebab lawaaaa.. bagi aku lah. Huhu. Harga untuk saiz XL RM55 exclude postage.

Maternity Pad
Tak beli yang maternity pun, aku beli brand Kotex yang heavy flow punya. Tapi beli satu pack yang ada 10 pieces tu jer sebab just untuk pakai kat hospital and untuk minggu pertama je kot. Lepas dah habis pad tu aku akan continue dengan cloth pad. Dah beli cloth pad Snowdrop haritu lima pieces, saja nak try test. Hihi

Disposable Panties
Beli dua pack untuk pakai kat hospital nanti jer, senang orang kata nanti kalau darah kena panties boleh terus buang aje, takyah susah susah. Aku beli kat Watsons, harga tak ingat. tapi beli dua saiz sebab tak reti nak agak besor mana. Ngee

Kain Batik
Cilok mak punya jer..

Baju Nursing
Time preggy aku banyak beli 'boyfriend shirt' kat https://instagram.com/karoonguni Tau tak boyfriend shirt?? Alahh baju kemeja oversize tuu, kan trend harituu. Ada button depan,, boleh aje kot continue pakai yang itu untuk nursing. Malas membeli baju lagi dah. Lagi pon baju nursing tak banyak choice lelawa kann..?

Haa ni je bebarang yang aku ready. Takde ah banyak mana pun kan kan kan. Hihi. Alhamdulillah sampai ke hari ni dah hampir complete dah bebarang untuk bersalin dan berpantang nanti. Beg hospital pun aku dah ready, ye lah kann dah tak sampai sebulan pun lagi tarikh jangkaan bersalin nya. HUhuh. Ok lah harapnya entry ni sikit sebanyak dapat bagi idea untuk korang korang semua yang mencari checklist persiapan untuk bersalin. Pastu gegambar dalam entry ni bukan lah dari tuan tanah, mostly dari google image je sebab tuan tanah malas nak amik gambar bagai. Harap maklum ;)

10 comments:

Nurul Nurasikin Othman said...

Best kan pakai set berpantang shaklee?luka cpt je baik, badan pn sihat ^-^

chenlina said...

chenlina20160511
longchamp handbags
longchamp bags
nike trainers uk
adidas shoes
coach outlet
jordan 4
hollister clothing
fitflops sale clearance
nike trainers men
nike sb
christian louboutin outlet
louis vuitton handbags
celine outlet
coach factory outlet
cheap oakley sunglasses
polo outlet
coach factory outlet online
nike air force 1
louis vuitton outlet
replica watches
ralph lauren
abercrombie outlet
coach outlet
michael kors handbags
nike roshe flyknit
coach outlet store online
air force 1
lebron shoes
tory burch outlet
ray ban sunglasses
oakley outlet
cheap air jordans
true religion outlet
ray bans
coach factory outlet
coach factory outlet online
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
coach outlet
nike huarache
as

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

michael kors, nike free run uk, ray ban pas cher, nike air max, michael kors, coach outlet, michael kors outlet, converse pas cher, north face, lululemon, nike air max, lacoste pas cher, ralph lauren uk, ugg boots, nike roshe, ugg boots, nike blazer, new balance pas cher, burberry, mulberry, ray ban uk, hogan, tn pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, north face, burberry outlet online, oakley pas cher, air force, hollister pas cher, michael kors outlet, coach purses, michael kors, hermes, michael kors outlet, sac guess, kate spade handbags, abercrombie and fitch, true religion jeans, michael kors, true religion outlet, nike air max, timberland, hollister, michael kors outlet, michael kors outlet, true religion jeans, coach outlet

ninest123 said...

michael kors, nike free run uk, ray ban pas cher, nike air max, michael kors, coach outlet, michael kors outlet, converse pas cher, north face, lululemon, nike air max, lacoste pas cher, ralph lauren uk, ugg boots, nike roshe, ugg boots, nike blazer, new balance pas cher, burberry, mulberry, ray ban uk, hogan, tn pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, north face, burberry outlet online, oakley pas cher, air force, hollister pas cher, michael kors outlet, coach purses, michael kors, hermes, michael kors outlet, sac guess, kate spade handbags, abercrombie and fitch, true religion jeans, michael kors, true religion outlet, nike air max, timberland, hollister, michael kors outlet, michael kors outlet, true religion jeans, coach outlet

ninest123 said...

lancel, jimmy choo shoes, chi flat iron, new balance, vans, celine handbags, asics running shoes, gucci, converse, soccer jerseys, vans shoes, north face outlet, ralph lauren, reebok shoes, herve leger, nike roshe, timberland boots, ferragamo shoes, nfl jerseys, beats by dre, abercrombie and fitch, birkin bag, hollister, mac cosmetics, soccer shoes, lululemon, ghd, iphone cases, hollister, valentino shoes, longchamp, instyler, p90x workout, oakley, mcm handbags, ray ban, nike air max, babyliss, hollister, north face outlet, bottega veneta, nike trainers, insanity workout, baseball bats, louboutin, nike huarache, wedding dresses, nike air max, mont blanc, converse outlet

ninest123 said...

canada goose outlet, canada goose, replica watches, louis vuitton, montre pas cher, canada goose, doudoune canada goose, juicy couture outlet, swarovski crystal, moncler, bottes ugg, louis vuitton, canada goose, pandora jewelry, toms shoes, louis vuitton, ugg pas cher, swarovski, karen millen, juicy couture outlet, moncler, pandora charms, canada goose uk, links of london, canada goose outlet, wedding dresses, marc jacobs, pandora charms, hollister, ugg boots uk, moncler, moncler, moncler, moncler outlet, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, supra shoes, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, canada goose, coach outlet, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo