Friends

Tuesday, December 30

Checklist Barang Baby

Assalamualaikum

Sebab tadi baru lepas geram shopping bebarang baby, kali ni aku nak share dengan korang semua apa barang yang aku rasa penting untuk diguna lepas bersalin nanti. Tapi semua bebarang yang aku list kan ni semua yang aku sendiri rasakan penting lah hasil dari bacaan aku kat google search dan dari pengalaman orang orang sekeliling aku mandangkan aku pun first time mom to be khonn,, takda experience lagi, so lepas dengar dengar pengalaman orang tu sikit, orang ni sikit, pastu check bajet sendiri berapa berapa, then aku come out dengan list yang sebegini rupa. Hope dapat berkongsi idea dengan semua mom to be semua :)

Aku start membeli barang baby haritu time masuk bulan ke enam kandungan, time tu my mom la duk tanya pasal tilam baby sebab ada satu kedaitilam kekabu baby baru buka kat kampung, since haritu terus aku dengan suami bersemangat nak start shopping. Barang first yang kami shopping haritu baju baby lah, sekali beli terus sepuloh pasang okeyy. Tamak betul. Huhu. Lepas tu slow slow lah beli itu sikit, ini sikit dan until now, aku dah 31 minggu ni, boleh kata almost 90% dah complete kot. Tinggal sikit sikit lagi nanti lah pelan pelan cari. 

Bebarang baby selain baju, mostly aku beli online sajork sebab lagiiii murah compare dengan beli kat kedai. Nak nak lagi aku stay kat Alor Setar ni kan, tak banyak pun kedai yang ada memacam choice. Satu kedai yang aku tau ada banyak choice sikit pun kedai Apple Baby House kat Jalan Putra tu saja. Tu pun kalau nak compare harga, baik lah aku membeli online lagiii jimat walaupun kena bayar postage segala. Huhu. So jom lah terus ke checklist kita ye,, melalut banyak pulak dah haa


Bebaju
Bebaju ni aku beli campur campur, ada baju panas, baju lengan panjang, lengan pendek, seluar pendek, seluar panjang. Tapi tak kira ngam ngam pun lah baju lengan panjang berapa baju lengan pendek berapa, main grab je mana nampak bekenan di mata. Huhu. Yang pasti aku tak beli rompers and mostly bebaju semua ada button depan sebab nanti senang sikit nak pakai kan kat baby sebab baru baru tu baby kan lembut lagi, agak payahh nak pakai kan baju nak nak lagi dapat mak first time nak handle baby macam aku ni. Hihi. Pastu semua baju beli kat kedai ajorkk sebab belum sempat usha baju online, rasa macam dah terlebih beli sudahhh. Huhu. Bebaju ada beli dekat Giant sikit, Reject Shop sikit, pastu F.O.S beli seluar.


Sarung Tangan/Kaki
Yang ni aku beli sikit sikit je sebab yang anak anak buah aku punya dulu pun dah banyak dah kat rumah ni, lagipun bukan lama pun kan baby nak pakai sarung tangan/kaki ni. Topi baby pun aku beli satu je kot, tu pun sebab ada dalam set sekali sarung tangan kaki. Tak penting pun topi,, just nak pakai keluar gi klinik je lah kot nanti. Sarung tangan kaki ni banyak aku beli kat Mr Diy lah, kat Tesco pun ado mak aku belikan, kat Aeon pun ada gak beli haritu sebab murah. Huhu.


Swaddle/Bedung
Hah yang ni pun antara yang terawal beli gak. Beli kat Instagram http://instagram.com/petitb3b3 Memang puas hati pun sebab material dia, design dia memang worth money to buy lah katanya. Ingat nak repeat order lagi sebab time beli tu tak tau pun dah ada banyak napkin kat rumah ni, sekali haritu mak bawak keluar seplastik besor napkin kakak kakak aku punya dulu, terus cancel niat nak membeli lagi. Jimatt jimat. Huhu. Tapi bila pikir balik, better lah pakai napkin biasa tu aje untuk bedung sebab swaddle yang aku beli tu material dia macam tebal sikit dari napkin biasa tu, kalau pasang aircond okey lah, kalau tak, cian baby nanti panas kannn. Buat pakai time hujan or malam okey lah kot kan. Untuk korang yang nak membeli pi lah instagram tu, banyak gi design design lain,, yang bamboo wrap macam baby Scha dengan Awal pakai tu pun hadoo.

Barut
Ingat nak beli barut kat instagram ni  http://instagram.com/bluebellstudio sebab lawaa kan design barut dia. Tapi dah banyak je barut kat rumah mak, pastu mak aku pun dah suruh tailor jahitkan lagi dua tiga keping barut sebab nak habiskan lebihan kain apatah,, so takyah beli. Jimat.


Wet Tissue, Cotton Bud & Cotton Ball
Wet tissue ni kena beli bebanyak sebab nanti baby kerap po po. Huhu. Aku beli brand Fiffy sebab ada promotion combo pack ni kat Manjaku haritu. Yang penting make sure alcohol and paraben free okeh. Pastu cotton bud tu pun beli kat Manjaku gak tapi aku terbeli sikit lah pulak,, macam tak cukup, takpe nanti beli tambah lagi. Cotton ball tak beli, ganti dengan cotton pad aku pun ada dua packs lagi tak habis ni.

Bottle Spray & Changing Mat
Bottle spray untuk cuci beyak baby. Tak beli pun sebab bottle spray mak guna isi air buat wuduk time pegi haji haritu dah hado. Changing mat duk mencari colour putih/hitam/grey tak jumpa jumpa lagi. Nanti dah dekat besalin kalau tak jumpa jugak nampak nya grab aje colour apapun. Huhu


Diapers
Aku beli lampin pakai buang brand PetPet sebab ada promotion kat Aeon. Since baru first time nak menerai beli diapers grab je la memana yang rasa okey, kebetulan haritu ada promotion, pastu tengok kemain ramai parents yang membeli brand ni, so kami laki bini pun grab jugak lah. Huhu. Beli saiz S sebab membe cik suami cakap newborn pun still muat saiz S, betul ke? Hihu

Ketip Kuku
Mulanya nak beli grooming set Tommee Tippee, pastu rasa tak penting sebab yang bebetul nak guna dalam set tu ketip kuku je kot, so decide nak beli ketip kuku je. Pastu terbaca komen kat instagram Yuyu Zulaikha ramai yang guna ketip kuku orang dewasa je potong kuku baby,, so decide lagi takyah beli ketip kuku. Sattle.

Minyak Telon & Nappy Cream
Minyak telon tak beli lagi, nanti lah pi cari. Nappy cream pulak taknak beli sebab katanya boleh pakai VCO Tanamera aku beli haritu je.


Towel & Towel Kecik
Dalam gambar tu aku snap towel kecik je buat lap lap bekas susu kat mulut baby nanti. Towel mandi aku malas nak selongkar beg ngisi barang baby tu. Huhu. Towel mandi aku baru beli satu, ingat nak cari satu lagi in case baby ter shi shi kena towel ke ape kan,, boleh ganti ganti towel. Towel kecik, towel mandi dedua aku beli kat Daiso je.


Shampoo/Sabun
Semua pun beli brand Johnson Baby kat Manjaku sebab time tu belum tahu menahu pasal Paraben. Huhu. Tapi dah terbeli kan,, guna je lah. Bedak tu sendiri guna je lah sebab aku ada baca kat mana ntah haritu, bedak memang tak bagus untuk baby sebab nanti baby sedut masuk hidung, tak bagus untuk peparu dia. Gitu.


Botol Susu
Bab botol susu memang target dari awal lagi nak membeli brand Tommee Tippee sebab comelllllllll. Suka sangat aku dengan brand ni sebab black and white kot. Huhu. Memula plan nak membeli complete set Tommee Tippee dari UK yang siap sterilizer, warmer, segala botol susu semua tuu. Dah deal pun dengan orang tu, dapat harga Rm500+ ajer weh. Murahh. Tapi maybe bukan rezeki lagi kot,, aku decide untuk KIV dulu beli sterilizer dengan warmer sebab rasa macam tak berapa penting sangat. Maybe tunggu lepas besalin nanti kot. Maybe. So beli botol susu je, tapi beli yang 9oz punya sebab ada promotion tinggal RM19 sajork. Tapi aku suka yang 5oz,, lagi comel,, acanorr??? Takpe nanti kalau baby okey guna TT kita kasi topup lagi. Hihi


Pencuci Baju/Botol Susu
Beli brand babyorganix kat Apple Baby House. Actually pencuci botol dengan pencuci baju ni asing asing, pencuci botol macam dalam gambar, pencuci baju aku malas nak cari ntah mana aku letak,, huhu. Tapi kan ada yang kata tak payah beli pencuci khas untuk baby pun takpe, zaman mak mak kita dulu takda pun nak beza beza pencuci bagai macam sekarang ni, sabun itulah guna cuci baju mak, sabun itu lah jugak guna cuci baju kita, sehat je kita sampai ke sekarang. Gituu katanyaa. Ntah lah,, no komen. Sebab dah beli pun. Huhu.

Berus Pencuci Botol
Yang ni pun tak beli lagi,, tapi besar kemungkinan memang tak beli kot sebab aku ada nampak haritu berus kakak aku punya dulu kat dapur mak, baiklah aku guna yang tu aje,, Huhu

Baldi/Bakul
Ini untuk ngisi baju kotor baby. Pakai aje baldi/bakul yang dah ada kat rumah, aku tak membeli pun.


Bedding Set
Aku dah order kat instagram ni http://instagram.com/prettybarnkids tapi tak siap lagi aku punya. Maybe around january kot akak tu cakap. Aku order pillow set dengan blanket. Pastu tilam nya aku beli mattress yang span tu sajork sebab senang nanti nak lipat simpan. Kalau kekabu tak boleh nak lipat lipat kan,,, Mattress tu aku beli kat Giant je,, jenis yang lipat dua RM70 ngam ngam. Tapi tu ahh design cover dia tak lawo,, nanti kena gi beli kain jahit cover lain sebab cover dia berzip,,, boleh buang basuh. Good good. 

Kelambu
Penting yee,, supaya nyamuk takleh kacau baby. Aku beli kat Manjaku kelambu kain net ala lace gitu colour putih, Memang tema hitam putih pun bebarang baby aku ni sebab nya tak tau jantina,, semua benda pun beli yang unisex ajer, senang share reramai adik beradik nanti. Huhuu.


Storage Box
Selalu orang beli raga kann or storage box yang ada penutup tu, tapi sebab aku ni gigih pikir nanti semak rumah dengan storage box banyak banyak, so aku beli beg plastik ni ajo kat Daiso. Lagipun masuk tema aku hitam putih. Hihi

Soo ni aje lah barang keperluan baby yang aku rasa penting, perlu ada setakat harini. Bebarang lain macam stroller, car seat semua tu nanti nanti tunggu baby dah besor sikit kot baru nak pikir sebab buat masa sekarang ni rasanya macam takda plan nak travel memana sangat pun. Next entry aku share pulak barang keperluan mak baby yerr. InsyaAllah.




9 comments:

chenlina said...

chenlina20160511
ray ban sunglasses
true religion outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
oakley vault
ray ban outlet
coach outlet store online clearances
polo ralph lauren
louis vuitton
authentic louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
coach factory outlet
michael kors outlet
cheap jordans
nike store
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet stores
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
nike store outlet
gucci handbags
coach factory outlet
jeremy scott shoes
louis vuitton bags
ray ban sunglasses
air jordans
jordan concords
michael kors outlet
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
polo ralph lauren
louis vuitton handbags
coach outlet store online
nike outlet store
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
coach outlet
tory burch outlet online
gucci outlet
nike air max
as

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

replica watches, christian louboutin outlet, nike air max, nike roshe run, jordan shoes, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, nike free, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, louboutin outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, air max, kate spade outlet, nike air max, uggs on sale, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin shoes, ugg boots, tory burch outlet, prada handbags, cheap oakley sunglasses, burberry, tiffany and co, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, ugg boots, gucci outlet, nike free, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, nike outlet, prada outlet, chanel handbags, louis vuitton

ninest123 said...

michael kors, nike free run uk, ray ban pas cher, nike air max, michael kors, coach outlet, michael kors outlet, converse pas cher, north face, lululemon, nike air max, lacoste pas cher, ralph lauren uk, ugg boots, nike roshe, ugg boots, nike blazer, new balance pas cher, burberry, mulberry, ray ban uk, hogan, tn pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, north face, burberry outlet online, oakley pas cher, air force, hollister pas cher, michael kors outlet, coach purses, michael kors, hermes, michael kors outlet, sac guess, kate spade handbags, abercrombie and fitch, true religion jeans, michael kors, true religion outlet, nike air max, timberland, hollister, michael kors outlet, michael kors outlet, true religion jeans, coach outlet

ninest123 said...

lancel, jimmy choo shoes, chi flat iron, new balance, vans, celine handbags, asics running shoes, gucci, converse, soccer jerseys, vans shoes, north face outlet, ralph lauren, reebok shoes, herve leger, nike roshe, timberland boots, ferragamo shoes, nfl jerseys, beats by dre, abercrombie and fitch, birkin bag, hollister, mac cosmetics, soccer shoes, lululemon, ghd, iphone cases, hollister, valentino shoes, longchamp, instyler, p90x workout, oakley, mcm handbags, ray ban, nike air max, babyliss, hollister, north face outlet, bottega veneta, nike trainers, insanity workout, baseball bats, louboutin, nike huarache, wedding dresses, nike air max, mont blanc, converse outlet

ninest123 said...

canada goose outlet, canada goose, replica watches, louis vuitton, montre pas cher, canada goose, doudoune canada goose, juicy couture outlet, swarovski crystal, moncler, bottes ugg, louis vuitton, canada goose, pandora jewelry, toms shoes, louis vuitton, ugg pas cher, swarovski, karen millen, juicy couture outlet, moncler, pandora charms, canada goose uk, links of london, canada goose outlet, wedding dresses, marc jacobs, pandora charms, hollister, ugg boots uk, moncler, moncler, moncler, moncler outlet, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, supra shoes, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, canada goose, coach outlet, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo

Mie Helal said...






Good web site you have got here
https://decor-ksa.com/laser-railings/
https://decor-ksa.com/iron-railings/
https://decor-ksa.com/stainless-steel-handrail/
http://caravank.com/us-for-sale/
http://caravank.com/car-caravan/
http://caravank.com/for-sale-in-jeddah/