Friends

Thursday, October 4

DIY Guest Booth + Photo Booth (Bahagian 2)

Hi, harini nak cerita sikit pasal photobooth + guestbooth yang aku buat untuk wedding kakak aku bulan lapan haritu... Yes.. bulan lapan punya cerita. Lama tak lama?



Booth ni gabungan photo booth dengan guestbook booth. Bila bergabung meletops mereka berdua ni maka jadilah PHOTOGUESTBOOKBOOTH. Haa kemain panjang lagi nama dia kan. Tapi aku panggil 'booth' je. Ahaks.. 

Semua yang berkaitan dengan booth ni kakak aku awal awal lagi dah serah bolat bolat kat aku. Dari setup sampai lah ke time kenduri tu semuanya aku handle secara foc. Eceh, perlu ke mention foc tu untuk wedding ahkak sendiri?? Hiii~



Asalnya camni lah idea aku untuk booth ni. Tapi. Tapi. Idea hanya tinggal idea aku tersalah beli kain. Hewhewhew. Ada ke pegi beli kain yang ringan kemain. Jangan kata angin kuat, hembus nafas pun boleh begegar kain tu. Huhu. Untuk elak lagi pembaziran belaku, aku kasi tukar idea tu kepada yang macam ni..



Simple kan pelamin dia. Mok sukee! Hihi.. Kipas kipas bulat comel comel tu guna kertas je kot. Dah dapat cut cost di situ.. :) Tapi cara aku arrange kipas tu lain sikit lah..


 

TADAAA! Ni yang aku buat. Combination colour yang agak suram di situ. Gasak je lah an.. Untuk booth ni aku guna apa yang ada kat rumah je.. tak perlu nak bazir sangat la ehh.

Wrapping Paper (kotak-kotak cream & dark brown): RM3x3pcs = RM9
Kertas A4 Cream : Guna kertas lebih untuk buat guestbook
Kain : Guna saprah lama mak
Doily Paper : Ambik sikit doily paper untuk buat doorgift



 

Booth ni di setup kan di depan pintu rumah sebab kat situ dah ada paku untuk buat gantung aku punya background tuu,, so tak payah dah la nak paku paku dinding lagi, guna je apa yang dah ada, tak ke senang kerja aku. Huhu

Kalau tengok gambar ni, macam serabot semacam je kann booth aku ni,, Sebab rumah nye tak besar mana, kat situ lah nak buat booth, kat situ jugak lah orang nak letak doorgift,, Ngeh




Ok, ini meja untuk guestbook. Simple je sepatotnya, tapi tapi ntah kenapa dalam gambar ni aku nampak macam serabot sangat meja ni. Aishh.. ke mata aku yang problem ni (O.O)


 

Ini la dia guestbook nya. Pun DIY jugak. Aku beli kertas A4 colour cream satu bundle, then pegi binding hard cover. Tapi kertas A4 tu aku tak guna satu bundle tu laa. Banyak sangat tu.. Yang lebihan kertas ni aku guna buat kipas bolat bolat yang macam aku cakap tadi tuu.

Asalnya hard cover ni colour coklat muda tau. Serius tak lawa! So aku dengan gigihnya telah meng'highlight'kan satu hardcover ni dengan colour dark coklat. Dan akhirnya camni lah hasilnya, nampak buku tu macam ada ira-ira kayu giteww~  Mok sukee!

Cover depan buku ni along punya kerja sebab aku dah kontang idea dah nak design cover buku ni. Huhu.. Part tulisan tu laa macam comot sikit. Tapi sokayyy lah..



Nak buat pebelanjaan untuk guestbook, tapi tak ingat harga. Harus bagaimana???! Huhu. Aku buat anggaran je la ea..
Kertas A4 colour cream : RM20++/1bundle
Binding Hard Cover : RM20++
Marker/Highlighter : Kurang dari RM20
Ribbon : RM7/1Roll
Lace : Kurang dari RM20 untuk 3meter (kalau tak salah aku laa)



Nampak tak printer comei lote kat sebelah kiri sekali tu..? Haa itu printer cannon yang sangat comel untuk print gambar para tamu. Printer ni bukan kepunyaan aku, yang ni SEWA. Film dia sekali ink RM100/108pcs. Kira jatuh sekeping gambar lebih kurang RM1 gitu. Kira puas hati jugak lah kalau nak dibandingkan dengan guna Instax Mini. Mulanya plan nak guna camera instax mini aku yang dah berkurun tak digunakan tu, tapiii mahai lor. RM2 lebih sekeping gambar. Menangis kakak aku kang.. Kalau guna printer tu gambar dia size 4R, memang sangat puas mata memandang berbanding gambar instax mini yang bersaiz kad pengenalan itew!

Tapi kalau nak senang lebih best guna inxtax mini atau mana mana camera polaroid lah aku rasa. Sebab tak makan banyak masa. Once dah snap, terus keluar gambar. Guna printer ni, nak kena sambung usb segala, nak tunggu dia print pun agak take time jugak -.-' So tepuk dada tanya selera lah kan.. At the same time tepuk poket sekali tengok cukup bajet ke idok. Huhu. Kalau ada bajet lebih tak salah pun guna instax mini.

Sesiapa nak sewa instax mini Click Sini
Sesiapa nak sewa printer cannon Click Sini


Sewa Printer : RM50
Film dan Ink : RM100x2 = RM200



Dalam banyak banyak prop kat atas meja guestbook tu, papan hitam olok olok ni la yang menjadi febret aku. Nyahaha. Kenapa aku cakap papan hitam olok olok.. Sebab... ni bukan papan hitam pon. Ini aku guna frame gambar matrik dulu...


Haa gambar ni aku buang sekali dengan cermin dia kat depan tu, dan gantikan dengan board colour hitam. Board tu pun tak susah pun nak dapat, pegi kat kedai stationary je. Board tu boleh la tulis dengan kapur, tapi tak boleh kerap sangat lah padam nya sebab nanti dia tak lawo. Malumlah,, ni bukan papan hitam betul pon nak tulis padam tulis padam sesuka hati korang.




Board (size 2setengah kali ganda dari saiz frame tu) : RM2.50
Kapur : RM0.90/8batang
Frame : Guna frame gambar yang sedia ada




Prop untuk begambar ni aku google je 'free printable photo booth props'. Macam macam jenis kelur nanti. Misai melentik, tak melentik semua ada.. Tinggal print je. Cuma yang kotak dialog tu je aku buat guna Paint, tapi ayat copy google jugak! HAHA

Pemegang prop guna lidi bunga telur je. Recycle. Kakak aku dah tanggalkan si bunga telur dari lidinya, aku tinggal lilitkan si tali tu je lah. Sengsaraaa.. Sakit jari buat benda alah ni!! >.<



Lain lain bahan kat meja guestbook tu semuanya barang barang yang dah sedia ada kat rumah je, bunga tu bunga kat dapur, aku cilok sekejap taruk sini bagi naik seri. Haha. Yang kayu rupe orang tu (ntah hape nama nya) aku beli dah lama.. Kalau tak salah masa form 2 kot. 

Doa untuk pengantin tu print je atas kertas A4 putih. Last minutes punya kerja tu, so main bedal je lah. Sekali dah print semua baru perasan ayat tu tertinggal 1 huruf. Takpe, Malay translation ada.. (Padahal malas nak print semula dah) Hehe..



Pasu hijau buat isi pen, pasu Ikea, kawan mak bagi. Pen semua pen yang sedia ada kat rumah. Gam, guna guna White Glue yang aku guna buat quilling tu je.
Alas meja, alas meja makan mak. Kerusi, kerusi meja makan.
Meja untuk buat meja guestbook ni, rak kasut je sebeno nye. Ahaha
Itu je kot barang yang aku guna.. Nampak tak? Semuanya guna apa yang ada kat rumah je. Sangat lah jimat yu ols..!


Jadi pada sesiapa yang nak kipas kipas kertas yang aku buat tu,, or props untuk begambar tu.. Roger roger lah ye.. PM facebook aku pun boleh.. Aku nak bagi FOC je ni~ tu pon kalau nak la :) Semua elok lagi, kalau aku simpan pun, macam takde pekdah nye pon, lama-lama nanti mesti masuk tong sampah jugak.


19 comments:

Alin Marlini said...

pelamin yg sempoi

Emas Putih said...

yang pelamin tu I suke..hehe btw sy follow sini .. jom singgah http://www.kisahemasputih.com/

ChoColat DonuT said...

tq share...sy pun nak wat sendiri nanti for my wedd end of this year nie..teringin nak yg awk nak bg ni tp lari tema la plak nanti...hihi :-)

sherotpetot said...

Alin - Kann.. sempoi habis :)
Emas Putih - TQ. Done follow awk juga
Chocolat - wc ^^ nanti kalau nak bagitau la. saya pun simpan je tak de buat apa. Nway congratz on ur upcoming wed dear

Myra Jay said...

Wahhh kreatip :)

Walau simple tapi cantik :D

Anonymous said...

burberry sale burberry sale burberry outlet [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com

Anonymous said...

Hello there, I discovered your blog by way of Google even as searching
for a similar topic, your website got here up,
it seems great. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply become aware of your weblog through Google, and located that it is really informative. I am gonna be careful for brussels. I will appreciate when you proceed this in future. Many other people will likely be benefited from your writing. Cheers!

my web page ... Nellie

Anonymous said...

Hello there! This is kind of off topic but I need some
guidance from an established blog. Is it tough to set up your own blog?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking
about making my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? With thanks

My homepage ... Where Can You Buy Microsoft Points

Anonymous said...

After completing your program at the swimming pool, you must wash the feet cleanly and dry the feet are very much necessary.
Naturally it is now on his medical records
that he is highly allergic to Ibuprofen and has strict orders to never take
it again. To keep them from getting into anything that you might find gross, it is a good idea to bring along either sandals or water shoes for them.

Anonymous said...

The players would begin as members of the SCA, going to Phoenix for the Estrella War.
I won't spoil your surprises and give away any more details. Play games all night long in keeping with the twenties theme such as various card games and crossword puzzles.

Feel free to surf to my homepage - time warner cable

Anonymous said...

That iѕ a grеat tip espeсіally to thοsе new to thе blogοѕphere.

Briеf but very accuгate іnfo… Thanks for shаring this one.
A must reaԁ pоst!

my blog - ringing in ears treatment

Anonymous said...

Αt thiѕ tіme it looks like Eхpresѕіοn
Enginе is thе top blοgging platform out there right now.

(from whаt I've read) Is that what you'гe using on your blοg?


Heгe is my weblog; breast enlargement

Anonymous said...

Hаve you ever consiԁered аbout аddіng a little bit more thаn just your
аrtiсlеѕ? I mean, whаt you
saу is impoгtant and evеrything. Hoωeѵer іmagine if yοu addeԁ sοme grеаt pіcturеs оr viԁeo clips to gіνe your posts
more, "pop"! Yοur contеnt is еxcеllent but with
рiсs аnd сliрѕ, thiѕ
blog could cегtainly bе one οf
thе best in its niche. Eхсellent blog!


Сhecκ οut my web blog :: self storage solihull

Anonymous said...

Greаt blog! Is your theme custοm made or did you ԁownloаd it from somewhere?
A design lіke уouгs with а few simple tweekѕ would really makе my blog shine.
Please let me knоw wheгe you got your dеsign.
Мany thanks

Have a looκ аt mу wеb рage
:: howtolosebellyfatfast.Webs.Com

Anonymous said...

Wonderful blog! I founԁ it whіle browsing
on Yahoo Neωs. Do you haѵe any tіps on hoω to get listed in Yahoo News?

I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

Also visit my blog - Fathers Day Gift Baskets ()

Cinta hazanis said...

kreatifnya dear,:)

zarulfarhana said...

sgt kreatif... saya tgh usha2 mcm mna nk buat photobooth ni..nasib jmp blog ni..dpt idea jgk

photobooth souvenir wedding said...

great sharing.. ide kreatif... congrats ya...

chenlina said...

chenlina20160511
adidas originals
burberry outlet
coach outlet clearance
coach outlet
michael kors
air max 90
michael kors handbags
fake watches
louis vuitton handbags
nike roshe runs
jordan retro 11
michael kors outlet
kate spade handbags
cheap oakley sunglasses
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
nike sb shoes
ray ban wayfarer
louis vuitton outlet
true religion outlet
running shoes
christian louboutin shoes
hollister uk
supra sneakers
louis vuitton
true religion
ray ban outlet
michael kors handbags
louis vuitton outlet
caoch outlet
nike uk
louis vuitton
michael kors outlet
ray ban sunglasses
gucci handbags
ray ban sunglasses
oakley sunglasses outlet
replica rolex watches
oakley sunglasses
mont blanc
as