Friends

Saturday, September 22

Cara Memilih Baju Kurung



Sejujurnya aku memang penggemorr baju kurung. Hampir 55jam seminggu aku berbaju kurung pergi balik kelas. KECUALI hari hari yang malas nau nak iron tuuu aku sarung blouse je la senang. Iron blouse seketul je, seluar dah tak payah iron. Iron baju kurung dua ketul, baju satu, kain satu. Hihi. Tapi sebenarnya aku lebih selesa berbaju kurung dan sangat SUKA tengok orang berbaju kurung. Serius shantek sangat sangat derr. Kalau boleh nak keluar jejalan pun nak pakai baju kurung gak! Wahh giteww.. Tapi. Tapi. Tak pakai pon... sebab... malas nak iron! HAHA Alasannn

Rindu kampung.. lama tak balik :'(

Since kat matrik aku dah slow down beli baju baju merepek meraban segala.. kalau gi shopping, lebih ke arah kedai kedai kain macam Jakel.. ataupun Jakel.. ataupun Jakel. Ok fine. Jakel je. Hee.. Sebab kat matrik, gi kelas WAJIB pakai baju kurung or yang seangkatan dengan nya. Tak boleh pakai seluar. Tu sebab kot masuk U pun terbawak bawak dengan rule matrik tu (tapi bergantung pada tahap kerajinan meng-iron jugak lah) J


Aku ni kalau pilih baju kurung bukan simply grab je.. ada pantang larang dia. Haha. Gedik je. Unless kalau baju kakak aku, memang aku grab membuta tuli je!!!! Peduli hape aku. Kahkahkah jahat ngat! Oke jom jom aku nak list down pantang larang aku dalam memilih baju kurung.. Kesah pulak korang kannn



NO BAJU READY MADE PLEASE
Baju kurung aku semuanya custom made ye tuan tuan dan puan puan. Haruslah mengikut prosedur dengan pegi beli kain, pastu hantar ke tailor untuk jahit, pastu 4 5 6 7 8 9 30 hari lepastu baru boleh melaram dengan baju baru. Sungguh menguji kesabaran disitu! Sebabnya aku tak layan baju ready made.. sebab.. takde saiz aku! Kalau saiz badan cun cun dengan badan aku, mesti part tangan akan jadi senteng. Kalau panjang tangan ngam ngam ikut panjang tangan aku, nescaya badan nya besau yang amat! Gerrrram! >__<


KAIN
Kain di sini means material kain baju kurung. Setelah diperhati oleh aku, tak semua jenis kain sesuai untuk aku. Aku ni badan tinggi 165 ke 170cm. Ketogori tinggi la kan. Dah tu isi tak berapa nak ada pulak tu. Kalau pakai kain yang berat dan ikut shape badan macam kain lycra.. nampak bebenau persis tiang lampu! =.=” Oleh tu, aku lebih suka kain yang tak ikut shape badan macam kain cotton ke.. or linen ke.. Tapi linen leceh sebab payah ouh nak iron! Dan mostly dry cleaning. So prefer cotton. Tapi cotton pun tak semua jenis cotton jugak. Ada yang jenis lembut tu, still nampak tak cantik jugak aku pakai. So kena cotton keras yang murah murah tu jee untuk aku. HUHUHU


KETRANSPARENTNAN
Pekejadah pulak tu. Haha. Perosak bahasa nau aku ni. Actually KE-TRANSPARENT-AN. Aku sedaya upaya cuba elakkan terbekenan dengan kain-kain yang jarang sampai bila pakai boleh nampak colour badan. Sebab aku TAK SUKA pakai petticoat. Sangat rimas dan membantutkan perjalanan aku. Orang kampung kata.. jalan tak smooth~ Haa gitew. Unless kalau terbekenan jugak dengan kain persis tu, kena beli kain lining la J


KAIN PAKAI
Sekarang ni baju aku ada 2jenis je yang selalu dibuat. Baju kurung pesak gantung dengan baju kurung moden. Kalau baju kurung pesak gantung, kain nya kain susun tepi macam biasa je. Kalau baju kurung moden yang tak berapa nak kurung moden tu pulak, kain nya kain senyum / kain susun belakang. Dulu pernah buat baju kurung moden dengan kain pakai. Tau kain pakai? Alahh yang selisih kat depan tu. Macam kain belah tapi tak belah laaa.. yang depan dia macam pakai kain batik tuu ha. Gigih aku eksplen ni weh. Sila buat buat faham please~  Haa dulu penah buat kain tu.. seriussss TAK SUKA.. SEKSA nak jalan. Kalau terlambat gi kelas ke hapa memang kirim salam je lah kain kain jenis ni. Nak langkah kena langkah kecik-kecik je.. Untuk orang yang jalan berterabur macam aku ni, langkah kalau boleh mau besar besar je, sila lah jangan pakai kain macam ni. Buat sakit hati korang je nanti.



Pastu.. takde pape dah kot. 4ni je yang dapat dikesan. Korang pulak camne??? Ada gak pantang larang pilih baju kurung? Share laa... HUHU. Ok tu je kot. Bubye!

p/s : I  ❤ skinny jeans but seriously I dont look good in them :'( 

11 comments:

Syarafina Zaini said...

saya jarang pakai baju kurung.. boleh dibilang berapa kali pakai baju kurung ke kuliah.. tp lepas ni wjib start kumpul baju kurung dah..

saya suka baju kurung moden kain kipas walaupun sgt leceh nk iron..


--{@ syaRafiNa's sTory B0ok @}--

Zatty Musyux said...

https://twitter.com/DuniatQueen

sherotpetot said...

Syarafina - kain kipas? Macam mana tuu?:D

Zatty - saya takde twitter la yunk, xreti guna pon. Huhu

IntaNBerliaN said...

singgah balas kunjungan sambil follow..

PinkUmmi said...

dtg sini balas kunjungan adik manis n folo....

sherotpetot said...

Intanberlian & Pinkummi - Tq sistasss :D

Anonymous said...

Matrik boleh pakai bk moden ye? Sebab dalam manual tulis bk pesak sahaja :)

Fatin Insyirah said...

blajar kat mna sis? boleh x bgthu anggaran hrga kain cotton keras tu utk smeter.. sng nk wat perbandingan nnti..

Anonymous said...

kain dyung,kain senyum,kain kipas

chenlina said...

chenlina20160511
tiffany and co
louis vuitton outlet
replica watches
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
kate spade handbags
burberry outlet
cheap jordan shoes
oakley outlet
michael kors purses
burberry scarf
jordan 3
cheap nfl jerseys
coach outlet
ray ban sunglasses
louboutin
tory burch handbags
coach outlet
kate spade
michael kors outlet online
jordan retro 3
ray ban sunglasses
coach outlet store online
marc jacobs handbags
lebron james shoes 13
jordan shoes
toms shoes
louis vuitton outlet
hollister kids
coach outlet
michael kors handbags
oakley sunglasses
nike free runs
louis vuitton purses
kobe 10
coach factory outlet
coach factory outlet
louis vuitton handbags
coach outlet
true religion jeans
as

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing.. Butuh bahan kain wolvis berkualitas untuk membuat gamis dan busana muslim.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..